Toimiessani Roolipelitiedotuksen päätoimittajana vuosina 2010-2020 minulla oli tapana kerätä sivustolle lista kaikista kotimaisista roolipeleistä, jotka ovat edelleen saatavilla. Sittemmin sivustouudistuksen myötä ajantasainen lista on kadonnut bittiavaruuteen: jäljellä on vain vanhempi versio, joka ulottui vuoteen 2017 asti. Niinpä päätin koota vuoden 2018 ja sen jälkeen tulleet kotimaiset roolipelijulkaisut listaksi tähän blogaukseen.
Liikaa julkaisuja?
Kotimainen roolipelijulkaiseminen on ollut monimuotoista alusta lähtien. Painotalojen vaatimukset saattoi ohittaa kopiokoneella ja nitojalla, jos uskoi tuotteeseensa riittävän lujasti. 1990-luvun lopulta lähtien digitaaliset julkaisualustat ovat tarjonneet lisää matalan kynnyksen julkaisukanavia.
Roolipelikulttuurissamme (tai ainakin minun henkisessä mielenmaisemassani) on kuitenkin säilynyt ajatus siitä, että “oikea” roolipelituote on painotuote. Fyysisiä kirjoja on arvostettu ja tuotantoarvot ovat olleet jopa pelien arviointikriteerinä. Juuri siksi, että elämme digitaalisen sisällön keskellä, digitaalinen julkaisu hukkuu helposti yleiseen datakohinaan.
Toisin sanoen pidän todennäköisenä, että tämä listaukseni viime vuosien kotimaisista pelijulkaisuista ei ole täydellinen. Olen varmaan ohittanut monta hyvää digijulkaisua. Listaan kannattaa siis suhtautua enemmänkin katsauksena erilaisiin roolipelijulkaisuissa näkyviin suuntauksiin kuin erehtymättömänä kokonaiskuvana viime vuosien roolipelisuunnittelusta. Hyödyntäkää linkkejä ja tutustukaa tarkemmin niihin peleihin, jotka herättivät mielenkiintonne.
Toki, jos huomaatte listassani puutteita, niin laittakaa toki kommenttia. Tarkoitus ei ole vasiten sulkea tiettyjä pelijulkaisuja valokehän ulkopuolelle. Toisaalta päämääränä ei liioin ole pysyvä ja alati päivittyvä lista, eli uusista pelijulkaisuista ei tarvitse kertoa. Tämä listaus katsoo tästä hetkestä taaksepäin muutamien viime vuosien aikajänteelle.
Uudet erikoiset
Viime vuosina itch.io -verkkosivustosta on tullut yksi roolipelijulkaisemisen kanava. Verkkosivuston vahvuutena tai piirteenä ovat pienet muutaman sivun mittaiset pelit, jotka sisältävät kaikenlaisia roolipeli-innovaatioita, kuten yksinpelejä tai erityisillä pelikorteilla pelaamista. Jos erikoisuuksiin tutustuminen kiinnostaa, näistä kannattaa aloittaa. Selvyyden nimissä listaan yksittäisten pelien sijaan pelintekijän koko valikoiman.
- Lari Assmuth: Rocket Surgeon Games
- Jussi Kenkkilä
- Petri Leinonen
- Pohjoismaisen roolipelaamisen seura: neljä minipeliä, jotka julkaistiin roolipelikurssin tuloksina
- Topi Turunen: Storm Glass Studio
- Ville Yli-Knuuttila: Damage Roll Inc.
Uudet pelit
Vuosien 2018-2021 kotimaisesta roolipelijulkaisusta erottuvat aiempien pelien uudet laitokset. Astraterra, Praedor ja Bliaron saivat kaikki kakkoslaitoksensa. Muutos aiempaan näkyy sääntöjen lisääntyneessä määrässä, mikä kertonee näiden pelien pelitavasta ja osaltaan myös yleisön odotuksista. Pelinkehitys on suuntautunut sääntöihin ja lisääntyneisiin hahmonluonti- ja kehitysvaihtoehtoihin.
Kokonaan uusiakin pelejä on tullut jokunen. Niiden esikuvat ovat usein kansainvälisen skenen tuoreemmissa tuulissa; etenkin Apocalypse World ja sen Powered by the Apocalypse -systeemi on toiminut suunnannäyttäjänä myös kotimaisille pelisuunnittelijoille. Merkillepantavaa on näiden pelien englanninkielisyys, mikä kertoo tähtäämisestä kansainvälisille markkinoille. Jos aiemmin mainittuja uusintalaitoksia ei lasketa, suomenkieliset sääntökirjat ovat olleet viime vuosina harvinaisuuksia.
Uutena suuntauksena näkyy roolipelaamisen hyödyntäminen erilaisissa nuorisotyön hankkeissa. Tässä tätä lajia edustaa Kohina, jossa roolipelaaminen on väline työelämätaitojen kehittämiseen. Kuluvana vuonna 2022 ilmestynevät vielä Juhana Petterssonin Mahdolliset maailmat ja Venla Leimun The World of Recovery, joista ensimmäinen käsittelee tulevaisuudennäkymiä ja jälkimmäinen on suunnattu mielenterveyskuntoutujille.
- Miska Fredman (Ironspine): Löytöretkeilijän opas: scifi-fantasiaroolipeli Astraterran uusittu toinen laitos
- Uoti Huotari (Northern Realms): Bliaron 2. laitos: maageihin ja taikuuteen keskittyvän fantasiapelin toinen laitos
- Mikko Karttunen: Blightburg: renessassiaikaan sijoittuva juonittelupeli, jossa keskenään kamppailevat pelaajahahmot voivat turvautua noituuteen lisävoimia saadakseen
- Heikki Koponen (Otavia): Kohina: työelämätaitojen harjoittamiseen tehty seikkailupeli vaihtoehtotulevaisuudessa
- Julius Kuutti (Northern Realms): Grim Noir RPG: GUMSHOE-systeemille perustuva noir-etsiväpeli, jossa pelihahmot pystyvät näkemään, nappaamaan ja myymään ihmisten sieluja.
- Mixu Lauronen (Nysalor-kustannus): Yes, Sir!: Britannian yläluokan palvelusväen edesottamuksia humoristisesti käsittelevä tarinankerrontapeli
- Petri Leinonen: +H: pelitestivaiheessa oleva peli tutkijoista, jotka kohtaavat vieraan elämänmuodon
- Heikki Marjomaa (Storycraftsman): Yhteiset tarinat: universaalipeli, mutta valmisskenaarioilla Juhannustanssit ja Vuosisadan keikka pääsee pelaamaan
- Teemu Pennala (Artificier Games): Misfortune (PDF): universaalipeli hahmojen persoonallisesta kasvusta vaikeuksien kautta voittoon
- Juhana Pettersson (Pohjoismaisen roolipelaamisen seura): Bad Sex: freeform-tyylin peli, jossa pelataan surkeita seksikohtauksia
- Ville Takanen (Myrrysmiehet): The Quick: nordic noir -peli rikosetsivistä, jotka näkevät aaveita
- Tommi Tossavainen: HexGen: kyberpunk-peli palkkasotureista, jossa hahmon tuunaaminen on keskeisessä roolissa
- Ville Vuorela (Burger Games): Praedor 2. laitos: Petri Hiltusen sarjakuviin perustuvan kotimaisen fantasiapelin uusi laitos
Uudet lähdeteokset
Kotimaiset roolipelit ovat pääsääntöisesti olleet itsenäisiä julkaisuja, joihin ei ole lisäosia tehty. Praedor ja Myrskyn sankarit erottuvat joukosta poikkeuksina: kumpaankin on olemassa puolen kymmentä lisäosaa. Näitä on julkaistu viime vuosinakin pari kappaletta. Sisällöt ovat aika perinteisiä pelimaailmakuvauksia ja/tai valmisskenaarioita.
Vaikka lisäosia on suunnattu useammalle pelille, on suosituin valinta tietysti Dungeons & Dragons. Peli on jo valmiiksi tunnettu ja siihen lisäosat – etenkin valmisskenaariot – sopivat mainiosti. En tiedä näiden julkaisujen menekistä, mutta ainakin D&D:n valitsemalla varmistaa tuotteelleen mahdollisimman suuren yleisön.

- Miska Fredman (Ironspine): The Broken Knight: scifiseikkailu Fate-pelille
- Miska Fredman (Ironspine): Thieves of Earfell: seikkailu D&D:n 5. laitokselle
- Matti Järvinen (Nysalor-kustannus): Isoeno Australiasta: kauhuskenaario Svenska Kulter -roolipeliin
- Matti Järvinen (toim.) (Kalikos-seura): Kylmä tuuli Sartarin yllä: fantasiamaailma Gloranthaan keskittyvä lehti
- Lauri Maijala & Aki Vainio: Heart of Dreams (PDF): asetelma Fiasco-peliin
- Jere Manninen (Storm Bunny Studios): The World of Alessia: scifi-kampanjakirja, joka tarjoilee scifielementtejä D&D:n viitoslaitoksen systeemillä
- Heikki Marjomaa: Linnunlaulu – roolipeliskenaario vuoden 1899 Helsingissä: kauhuskenaario Vaesen-roolipeliin
- Kristel Nyberg (Burger Games): Kielletyn rakkauden kirja: Praedor-roolipelin lähdeteos, joka käsittelee avioliittoa, rakastajattaria ja seksuaalisuutta Jaconiassa
- Mike Pohjola (Tornado): Peukaloisprinssi: seikkailu Myrskyn sankarit -peliin
- Pekka Rihko: The Beseeching Parliament: seikkailu D&D:n vanhemmille versioille
- Jukka Sorsa (Myrrysmiehet): Hautakumpujen aave (PDF): miniseikkailu Hood-roolipeliin
- Miihkali Tuominen (D-oom Products): The Museum of Living Arts: seikkailu D&D:n vanhemmille versioille
- Ville Vuorela (Burger Games): Varjojen kirja: Praedor-roolipelin lähdeteos Jaconian puolella sijaitsevista seikkailukohteista
Uudet Lamentationsit
Suomalaisen roolipelikulttuurin outolintu ja kulmakivi on James Raggi. Hän aloitti julkaisu-uransa vuonna 2009 Dungeons & Dragons -skenaariolla, josta tuli nopeasti hitti. Seuraavana vuonna Raggi julkaisi oman D&D:n varhaisversioita mukailevan sääntökirjansa Lamentations of the Flame Princess. Sen jälkeen Raggi siirtyi varsinaisesta kirjoitustyöstä pääsääntöisesti kustantajaksi julkaisemaan muiden kirjoittamia D&D-teoksia. Julkaisujen määrässä mitattuna Raggi on kotimaisella kentällä aivan omaa luokkaansa: hänen firmansa on julkaissut viime vuosina yhtä paljon tuotteita kuin kaikki muut kotimaisen roolipelikentän toimijat yhteensä.
Raggin julkaisujen tyylisuunta on perinteisen fantasiakuvaston sijaan kauhugenressä ja vaihtoehtohistoriassa. Monet viime vuosien julkaisuista sijoittuvat sotien repimään 1600-luvun Eurooppaan, jonka varjoissa vaanivat mieltä järkyttävät hirviöt. Julkaisut ovat useammalla tavalla rajoja koettelevia ja julkaisupolitiikka onkin aiheuttanut jokusen internet-skandaalin.

- Jobe Bittman: The Book of Antitheses: jos roolipelaaminen olisi okkultistinen rituaali, jolla saa taikavoimia arjessa hyödynnettäväksi, tämä olisi opaskirja siihen.
- Courtney C. Campbell: In a Deadly Fashion: skenaario murhamysteerin selvittelystä.
- Kristopher Carosella: Asterion: skenaario minotaurimyytistä.
- Ezra Claverie: 6x6x6 The Mayhemic Misssile Method: lähdeteos magic missile -loitsun erilaisista variaatioista
- Alucard Finch: Big Puppet: skenaario erikoisesta teatterista ja sen vaarallisista näytöksistä
- Kelvin Green: Green Messiah: skenaario kasvihirviöstä, joka yrittää valloittaa maailman.
- Kelvin Green: Terror in the Streets: skenaario (tai minikampanja) katoamismysteerin selvittelystä kaupunkiympäristössä.
- Kelvin Green: Midvinter: skenaario kylästä, joka on valmistautumassa rituaaliin, jonka pelaajahahmojen tulisi toteuttaa
- Zzarchov Kowolski: Going Through Forbidden Otherworlds (PDF): skenaario, jossa hahmot siirtyvät maailmasta toiseen
- Zzarchov Kowolski: The Punchline: skenaario, jossa rutto saa ihmiset tekemään kauheita asioita
- Alex Mayo: Wight Power: skenaario pyhäinjäännöksen sijaintipaikasta, jossa useampi taho on valmis ottamaan mittaa toisistaan saadakseen haluamansa.
- J Stuart Pate: No Rest for the Wicked: skenaario tilanteesta, jossa pelaajahahmot joutuvat päättämään paljastavatko piileskelevät tyypit vai yrittävätkö suojella näitä
- James Raggi: Deck of Weird Things: klassisen Deck of Many Things -taikaesineen jalanjäljissä kulkeva teos parista sadasta erilaisesta satunnaisesta muutoksesta, joilla pyöräyttää pelaajahahmo tai pelimaailma uuteen uskoon
- James Raggi: Adventure Anthology – Blood: kokoelma Raggin skenaarioita uusintajulkaisuna
- James Raggi: Sounds of the Mushroom Kingdom (PDF): hirviökirja sieniolennoista skenaariotäkyineen
- James Raggi: Adventure Anthology – Death: kokoelma Raggin skenaarioita uusintajulkaisuna
- James Raggi: Adventure Anthology – Fire: kokoelma Raggin skenaarioita uusintajulkaisuna
- James Raggi: Eldritch Cock: taikuuslisäosa sääntöineen ja loitsulistoineen
- Glynn Seal: The Staffortonshire Trading Company Works of John Williams: kokoelma pohjapiirustuksia, karttoja ja kuvitusta 1600-luvun tavallisista & kuuluisista rakennuksista ja laivoista.
- Gord Sellar: Fermentvm Nigrvm Dei Sepvlti: skenaario tutkittavasta luostarista, jossa majailee erikoisia olentoja ja joka on tulessa
- Zak Smith: Frostbitten & Mutilated: kampanjamiljöö talvisesta erämaasta
Uudet roolipelaamista käsittelevät teokset
Suomessa on tasaiseen tahtiin julkaistu roolipelaamista käsitteleviä yleisteoksia. Viime vuosiltakin näitä löytyy ja keskenään aika erilaisia teoksia. Seikkailuja ja sankareita -teos liittyy Suomen pelimuseon vuoden 2018 syyskauden Astuit ansaan -roolipelinäyttelyyn. Museon vitriineissä oli esillä etenkin kotimaisia roolipelijulkaisuja, mutta näyttelyyn sisältyi myös kotikutoisten pelimateriaalien ja roolipeliharrastajien esittelyitä.

- Juhana Pettersson (Pohjoismaisen roolipelaamisen seura): Engines of Desire: esseekokoelma, jossa Pettersson käsittelee larppeja taiteen, politiikan, estetiikan ja pelisuunnittelun näkökulmista
- Jukka Sorsa (Myrrysmiehet): Aloittelevan pelinjohtajan opas: pelinjohtamisen perusteita käsittelevä lyhyt teos
- Jaakko Stenros & Jukka Särkijärvi (Tampereen museoiden julkaisuja 153): Seikkailuja ja sankareita: artikkelikokoelma, jossa eri kirjoittajat kertovat omasta harrastushistoriastaan tai kronikoivat skenen tärkeiden instituutioiden historiaa (mm. Fantasiapelit ja Ropecon)
Koko lista vuosittain (poislukien itch.io -pelit)
Vuosi 2021
- Julius Kuutti: Grim Noir RPG
- Heikki Marjomaa: Juhannustanssit & Viimeinen keikka
- Heikki Marjomaa: Linnunlaulu – Roolipeliskenaario vuoden 1899 Helsingissä
- Jobe Bittman (Lamentations of the Flame Princess): The Book of Antitheses
- Courtney C. Campbell (Lamentations of the Flame Princess): In a Deadly Fashion
- Kristopher Carosella (Lamentations of the Flame Princess): Asterion
- Ezra Claverie (Lamentations of the Flame Princess): 6x6x6 The Mayhemic Misssile Method
- Kelvin Green (Lamentations of the Flame Princess): Green Messiah
- Kelvin Green (Lamentations of the Flame Princess): Terror in the Streets
- Alex Mayo (Lamentations of the Flame Princess): Wight Power
- Glynn Seal (Lamentations of the Flame Princess): The Staffortonshire Trading Company Works of John Williams
Vuosi 2020
- Uoti Huotari: Bliaron 2. laitos
- Jere Manninen: The World of Alessia
- Heikki Koponen: Kohina
- Heikki Marjomaa: Yhteiset tarinat
- Juhana Pettersson: Bad Sex
- Juhana Pettersson: Engines of Desire
- Ville Vuorela: Praedor 2. laitos
- Alucard Finch (Lamentations of the Flame Princess): Big Puppet
- James Raggi (Lamentations of the Flame Princess): Deck of Weird Things
- James Raggi (Lamentations of the Flame Princess): Adventure Anthology – Blood
- Gord Sellar (Lamentations of the Flame Princess): Fermentvm Nigrvm Dei Sepvlti
Vuosi 2019
- Mikko Karttunen: Blightburg
- Mixu Lauronen (Nysalor-kustannus): Yes, Sir!
- Kristel Nyberg (Burger Games): Kielletyn rakkauden kirja
- Kelvin Green (Lamentations of the Flame Princess): Midvinter
- J Stuart Pate (Lamentations of the Flame Princess): No Rest for the Wicked
- James Raggi (Lamentations of the Flame Princess): Adventure Anthology – Death
- James Raggi (Lamentations of the Flame Princess): Adventure Anthology – Fire
Vuosi 2018
- Miska Fredman: Löytöretkeilijän opas (Astraterran 2. laitos)
- Miska Fredman: Thieves of Earfell
- Miska Fredman: The Broken Knight
- Matti Järvinen: Isoeno Australiasta
- Matti Järvinen (Kalikos-seura): Kylmä tuuli Sartarin yllä
- Petri Leinonen: +H Ensikohtaaminen
- Lauri Maijala & Aki Vainio: Heart of Dreams (PDF)
- Teemu Pennala: Misfortune
- Mike Pohjola: Peukaloisprinssi
- Pekka Rihko: The Beseeching Parliament
- Jukka Sorsa: Hautakumpujen aave
- Jukka Sorsa: Aloittelevan pelinjohtajan opas
- Jaakko Stenros & Jukka Särkijärvi (Tampereen museoiden julkaisuja 153): Seikkailuja ja sankareita
- Ville Takanen: The Quick
- Miihkali Tuominen (D-oom Products): The Museum of Living Arts
- Ville Vuorela: Varjojen kirja
- James Raggi (Lamentations of the Flame Princess): Eldritch Cock
- Zak Smith (Lamentations of the Flame Princess): Frostbitten & Mutilated
- Zzarchov Kowolski (Lamentations of the Flame Princess): Going Through Forbidden Otherworlds (PDF)
- James Raggi (Lamentations of the Flame Princess): Sounds of the Mushroom Kingdom (PDF)
- Zzarchov Kowolski (Lamentations of the Flame Princess): The Punchline
Listalle on lisätty +H, Hexgen, Yhteiset tarinat, Linnunlaulu ja Pohjoismaisen roolipelaamisen seuran roolipelikurssilla tehdyt minipelit.
Kiitoksia kaikille puuttuvien pelien ilmoittajille, lisää saa kertoa!