Olen laittanut monia aikaisempia roolipeliteoksiani ilmaiseksi ladattaviksi Verkkojulkaisut-alisivulle ja päätin nyt liittää Pyöreän pöydän ritarit samaan joukkoon. Pelitekstin (ilman kansia tosin) löydät suoraan tästä linkistä ja selityksen ilmaisversion julkaisemisesta lukemalla lisää.
PDF parantaa saatavuutta
Tapanani on ollut ottaa julkaistuista roolipeliteoksistani varsin pieniä eli alle sadan kappaleen painoksia. Kun painos on loppuunmyyty, ei kyseistä pelitekstiä enää ole saatavilla mistään. Roolipelaamisen historiasta kiinnostuneena arvostan kuitenkin sitä, että loppuunmyydytkin pelit ovat saatavilla jostain, jolloin ilmainen PDF-julkaisu tuntuu järkevältä.
Pyöreän pöydän ritarien kohdalla tätä ilmaisjulkaisua on hidastanut se, että peli ei tietääkseni ole vielä loppuunmyyty. Ainakin se esiintyy vielä Fantasialinnan verkkokaupassa, joten kaipa myymälän varastossa on vielä joitakin fyysisiä kappaleita jäljellä. Aikeissani on ollut myös tehdä Ritareista toinen laitos, johon kirjoittaisin pelin toimintaa laajemmin auki, tarjoaisin enemmän taustafiktiota ideoinnin tueksi ja sisällyttäisin kaikenlaiset variantit ja muut lisämateriaalit, joita olen tässä vuosien varrella kirjoittanut.
Jonkinlainen uusitun laitoksen kirjoittaminen on ollut nyt suunnitteilla jo useamman vuoden, enkä ole päässyt asiassa ideatasoa pidemmälle. Alan hyväksyä, että se(kään) projekti ei tule koskaan toteutumaan. Ei siis ole järkeä pantata ilmaisjulkaisua toista laitosta odotellen.
Pelit on tehty pelattaviksi
Kaikki roolipelit on tehty pelattaviksi, mutta Pyöreän pöydän ritareilla on erityistehtävä. Peli tehtiin työkaluksi, jolla kokeneempi roolipelaaja pystyy näppärästi esittelemään roolipelaamista uusille roolipeliharrastuksen aloittelijoille. Ritarit on myös osoittautunut vimmatun tehokkaaksi conipeliksi: yksittäisen skenaarion pystyy pelaamaan läpi noin tunnissa ja kampanjaraami mahdollistaa laajan pelaajakaartin, joista jokaisen ei tarvitse osallistua jokaiseen skenaarioon. Vähän kuin turboahdettu Pathfinder Society, jossa ei tarvitse säätää monimutkaisten sääntömekaniikkojen, pitkien skenaarioiden ja byrokraattisen kirjanpidon kanssa.
Pyöreän pöydän ritarit julkaistiin vuonna 2011 ja sen jälkeen roolipelaamisen esitteleminen on aina vain lisääntynyt eri roolipelitapahtumissa. Hyvälle työkalulle on siis käyttöä, joten se pitää saada ahkerien pelinjohtajien ulottuville.
Skenemiesten haaste
Viimeisen niitin päätökseeni löi Uoti Huotari, joka ilmoitti koko Northern Realms -porukan puolesta, että fantasiaroolipeli Bliaron on julkaistu ilmaiseksi ladattavana PDF-tiedostona. Miska Fredman ei tahtonut jäädä pekkaa pahemmaksi, joten hän ilmoitti pian Heimot-roolipelin olevan saatavilla ilmaiseksi. Sosiaalinen skenekukkoilu on juuri sen verran tärkeää, että lähden mielelläni tähän samaan liikkeeseen mukaan.
Kaiken kruunuksi tänään sattuu olemaan helluntai, joka on kristillisessä perinteessä seurakunnan syntyjuhla. 1400-luvulla elänyt Arthurin legendaa kehitellyt Thomas Malory esitti, että Pyöreän pöydän ritarikunta perustettiin samoin helluntaina. Maloryn näkemys Arthurin ritareista oli osa omaa inspiraatiotani, joten kyseinen ajatus esiintyy myös Pyöreän pöydän ritarit -pelissä. Siispä helluntaina 2015 ritarikunta on jälleen syntynyt!
[…] Northern Realms ilmoitti, että vuonna 2011 julkaistu fantasiaroolipeli Bliaron on nyt saatavilla ilmaiseksi ladattavana PDF-versiona. Pian tämän jälkeen Ironspine-kustantamoa pyörittävä Miska Fredman seurasi esimerkkiä ja kertoi, että vuonna 2006 julkaistu scifiroolipeli Heimot on samoin tarjolla ilmaisena PDF-versiona. En suostunut jäämään herroja huonommaksi ja pistin vuonna 2011 julkaistun fantasiaroolipeli Pyöreän pöydän ritarit verkkosivulle ilmaisena PDF-versiona. […]