Alue 11 on Code Geass: Lelouch of the Rebellion -animeen perustuva variantti Pyöreän pöydän ritarihin. Vaihtoehtoversiota pelattiin Traconissa 2012.
Pelimaailman tausta
Vuonna 2010 Pyhä brittiläinen imperiumi valtasi Japanin. Britannian sotilaallinen mahti perustui taisteluhaarniskoihin, joiden rinnalla perinteiset panssarivaunut olivat auttamattoman kömpelöitä. Japanista tehtiin muutamassa vuodessa imperiumin siirtomaa: kaikki kansalliset tunnusmerkit valtion nimeä myöten kiellettiin. Nykyään Japaniin viitataan nimellä Alue 11 ja sen alistettuihin kansalaisiin ”yhdestoistalaisina”.
Japanilaiset hävisivät sodan, mutta vastarinta ei ole kadonnut mihinkään. Yhdestoistalaisten vastarintaliike jatkaa kamppailua valloittajia vastaan, mutta liike on hajanainen joukko kattaen koko kirjon jaloja kapinallisia ja häikäilemättömiä terroristeja. Vastarintaliike kaipaa kipeästi rivit kokoavaa johtajaa.
Peli sijoittuu brittihallinnon rahoittamaan yksityiseen Ashford Academy -sisäoppilaitokseen, jossa opiskelevat tärkeiden virkamiesten lapset sekä poikkeuksellisen lahjakkaat stipendiaatit. Koulutukseen sisältyy myös sotilastaitojen opettaminen (upseerin ura on koulusta valmistujille tyypillinen). Koulun tavoitteena on kasvattaa lapset imperiumin uskollisiksi palvelijoiksi. Sotilaskoulutus palvelee samaa tarkoitusta; kun jo lapsena osallistuu sotilastoimiin kapinallisia vastaan, ei voi koskaan liittoutua samaisen vastarintaliikkeen kanssa.
Kaikkiaan suosittelen erittäin lämpimästi Gode Geass -animesarjan avausjakson kolmen ensimmäisen minuutin katsomista (tästä lähtee). Intro ja alkutunnari visualisoivat historiallisen tilanteen ja nykyfiiliksen hyvin.
(Jos haluaa hifistellä coniympäristössä, niin pistä tästä sarjan kaikki alkutunnarit soimaan ja käy hommiin. Jos et pysty selittämään pelin ideaa ja viemään hahmonluontia läpi seitsemässä minuutissa ja 35 sekunnissa, teet jotain väärin.)
Pelin fokus
Kaikki pelaajahahmot ovat Ashford Academyn oppilaita. Oppilaiden keskinäisen kouludraaman lisäksi oppilaiden arkea sävyttävät sotilasoperaatiot kapinallisten pysäyttämiseksi.
Tarkoituksena on houkutella pelaajat tekemään hahmoillaan merkittäviä valintoja brittiläisen siirtomaavallan tukemisen ja kapinallisten auttamisen välillä. Pelaajahahmot siis voivat liittoutua kapinallisten kanssa, vaikka lähtökohtaisesti ovatkin brittiläisen propagandan läpilyömän koulun oppilaita.
Kuten Ritareissa, myös Alue 11:n kampanjapeli tulee päättymään siihen, että kapinalliset saavat syrjäytettyä brittihallinnon. Tämän jälkeen käydään läpi hahmojen panostukset ja tehdään niiden pohjalta päätelmiä uuden hallinnon perusteista.
Sääntömuutokset
Alue 11 -variantin sääntömuutokset koskevat hahmonluontia. Seuraavassa lista termimuutoksista:
Ritarin nimi –> Kokelaan nimi
Ritarin eläintunnus –> Kokelaan kansallisuus
Ritarin erityispiirre –> Kokelaan piirre
Mahti –> Mekha
Kunnia –> Karisma
Alue 11 -variantissa hahmolle valitaan nimen jälkeen kansallisuus: japanilainen tai englantilainen. Piirre heitetään yhdellä nopalla seuraavan listan mukaan:
- Ihmelapsi: Hahmo on huippuoppilas, joka saa kokeista parhaita arvosanoja, vaikka ei opiskelisikaan.
- Aatelinen: Hahmo kuuluu vanhaan aatelissukuun, jonka asema riippuu hahmon kansallisuudesta (jos hahmo on japanilainen, suku on menettänyt asemansa).
- Vammautunut: Valloitussota jätti jälkensä tähän hahmoon: kenties kyseessä on seksikäs arpi, pyörätuoliin vienyt rampautuminen tai menetettyjä ruumiinjäseniä on korvattu kyberneettisillä vastineilla.
- Katulapsi: Hahmo on viettänyt lapsuutensa kadulla. Hahmo ei tiedä, miksi hänet on valittu stipendiaattina Ashfordin oppilaaksi.
- Kapinallinen: Hahmolla on ollut yhteyksiä kapinallisiin. Kenties hän on sittemmin jättänyt sen taakseen tai kenties hän on edelleen kapinallisten riveissä.
- Heitä uudelleen ja lisää tulos edelliseen.
- Adoptoitu: Hahmo menetti vanhempansa sodassa ja on adoptoitu yksityiskoulua ylläpitävään Ashfordin sukuun. Suku tietysti odottaa hahmon olevan mallioppilas.
- Tärkeä kontakti: Hahmo tuntee jonkun merkittävässä asemassa olevan henkilön, kuten armeijan komentajan, Ashfordin rehtorin tai kapinallisjohtajan (kontakti valitaan hahmonluonnin yhteydessä).
- Noitavoimat: Hahmolla on yliluonnollisia voimia, joiden avulla hän pystyy sellaiseen, mikä on muille mahdotonta.
- Söpö lemmikki: Hahmolla on jokin lemmikki, joka pyörii aina hahmon mukana (kulkukissa, jos pelaajalle ei tule mitään muuta mieleen).
- Journalisti: Hahmo on freelancer-reportteri, joka myy juttujaan opiskelijoiden elämästä Alue 11:n suurimmille medioille.
- Synkkä: Hahmolla on traaginen henkilöhistoria, joka on tehnyt hänestä synkän, ailahtelevan ja vähän ilkeänkin.
Hahmon Mekha-arvo määräytyy ja toimii kuten Ritareiden Mahti-arvo, eli alkaa ykkösestä, sitä käytetään selkkauksissa väkivaltaan ja muuhun toiminnalliseen ja se kasvaa taistelukokemuksen myötä. Hahmon Karisma-arvo toimii kuten Ritareiden Kunnia-arvo (eli kuvastaa sivuhahmojen kunnioitusta hahmoa kohtaan), mutta määritellään alussa eri tavalla. Kun hahmot on luotu, jokainen pelaaja äänestää sellaista hahmoa, joka hänen mielestään pitäisi olla anime-sarjan nimihenkilö (so. siistein hahmo). Hahmon Karisma on 1 + saadut äänet.
Skenaarioideoita
Kuten Ritareissakin, tässäkin variantissa skenaarioita kannattaa kehitellä pelimaailmassa olevien tahojen välisistä ristiriidoista, hahmojen tekemien valintojen seurauksista ja hahmojen omista tavoitteista. Seuraavassa muutama tilanne, joilla pääsee alkuun:
- Terroristit varastavat asetehtaasta vaarallisia kemiallisia joukkotuhoaseita. Armeija haluaa pelata varman päälle ja lähettää oppilaat tuhoamaan kokonaisen kaupunginosan, jossa terroristit majailevat.
- Kapinalliset kaappaavat Alue 11:sta hallinnoivan Britannian varakuninkaan ja vievät tämän piilopaikkaansa. He aikovat tappaa varakuninkaan rangaistuksena tämän ylellisestä elämästä ja piittaamattomuudesta kansalaisten kärsimyksille. Kapinalliset ovat kuitenkin alkaneet epäröidä peläten tekojensa seurauksia. Viranomaiset ovat kykenemättömiä löytämään kapinallisten piilopaikkaa.
- Oppilaiden joukosta paljastuu kapinallisten liittolainen: häntä uhkaa luovuttaminen armeijan käsiin. Hädässään oppilas pyytää pelaajahahmoilta apua.
- Kapinalliset iskevät sairaalaan ja viranomaiset hälyttävät akatemian oppilaat apuun. Kapinallisten tavoitteena oli varastaa lääkkeitä ja jakaa ne ilmaista sairaanhoitotyötä tekeville pienille klinikoille, mutta suunnitelma meni mönkään ja muuttui panttivankitilanteeksi.
- Terroristit iskevät erääseen kouluun ja virittävät sinne runsaasti räjähteitä. Heidän tavoitteenaan on räjäyttää koulu osoittaakseen brittihallinnolle, etteivät he siedä opetussuunnitelmaan sisältyvää historian vääristelyä. Viranomaiset piirittävät koulun, mutta eivät uskalla tehdä rynnäkköä.
Alue 11 -variantin käyttötarkoitus
Alue 11 -variantti syntyi, kun kaavailin Traconiin sopivaa peliä roolipelaamisen esittelemiseen. Pyöreän pöydän ritarit on sinällään oikea peli tähän, mutta arvelin, että anime-yleisölle voisi toimia paremmin jokin anime-sarjan estetiikkaa mukaileva peli pseudo-historiallisten ritarien sijaan.
Olen siis pelannut tätä varianttia lähinnä kertapeleinä, eli ilman kampanjaraamia (so. kirjanpitoa resurssien kehittymisestä). Pinosin skenaarion alussa pöytään tuplasti pelaajien lukumäärän verran resurssinoppia ja selitin niiden merkityksen vasta kun niitä tarvittiin. Periaatteessa kampanjapelaamisen pitäisi kyllä onnistua ihan siltään, vaikken olekaan testannut sitä. Alue 11 -variantissa resurssien loppuminen tarkoittaa brittihallinnon päättymistä ja kapinallisten voittoa. Uuden hallinnon muotoja voi sitten päätellä hahmojen tekemien resurssien sijoitusten mukaan: jos pelaajat vaikkapa lahjoittivat resurssejaan köyhien sairaaloiden tukemiseksi, niin uusi hallinto panostaa sairaanhoitoon. Jos taas pelaajat lahjoittivat resurssejaan kapinallisten asehankintoihin, uusi hallinto panostaa armeijan sotakoneistoon.
Mitä anime-henkisyyteen esittelypelissä tulee, niin en ole kokemusteni jälkeen varma onnistumisesta. Pelipöytään saamieni teinien perusteella näyttää siltä, että roolipelaaminen on heille erillinen juttunsa animesta. En houkuttelemallakaan saanut pelaajia riffailemaan anime-kuvastolla ja sen visuaalisilla konventioilla eikä Code Geass näyttänyt olevan monellekaan tuttu sarja. Toisaalta roolipelaamiseen sisältyvä tarinallinen vapaus näytti itsessään olevan kiinnostavaa. Ehkä Traconin tapaisessa anime-tapahtumassa paras lähestymistapa voisi olla runsas anime-henkinen visuaalisuus pelivälineissä (hahmolomakkeissa yms.), joka houkuttelisi väkeä istumaan pöytään mutta pelifiktio itsessään seuraisi perinteisempiä roolipelikerronnan konventioita.
[…] edustaa myös enemmän pelisuunnittelua kuin aikaisempi Alue 11. Siinä tarkoitus oli vain laittaa kuosi uusiksi, jotta se houkuttelisi paremmin anime-sarjoja […]